Kdo jsem?

Jmenuju se Míra Panuška a jsem prostě a jednoduše řezník. Pocházím z Hradešic nedaleko Horažďovic, kde moji předci už od 18. století provozovali pohostinství, hospodářství a hlavně řeznictví. Naše rodinná historie byla hlavním důvodem, proč jsem se na tohle krásné a těžké řemeslo dal. Studoval jsem obor Technologie zpracování masa a masných výrobků na Střední průmyslové škole potravinářských technologií v Praze a dále obor Živočišná produkce na České zemědělské univerzitě.


Po celou dobu studií jsem pracoval jako brigádník ve firmě Amaso s.r.o. a v obchodě Naše maso v Dlouhé ulici. Velkou inspirací mi nepochybně byli lidé v kolektivu obchodu, zejména řezníci František Kšána, Jiří Michal nebo Roman Lakomý, na jejichž cenné rady do řemesla i do života nejde zapomenout.

Po studiích jsem se rozhodl z Prahy utéct do Hradešic nafasovat buchty a uzený do ranečku a vydat se na zkušenou. Pracoval jsem formou zpravidla dvouměsíčních stáží v rodinných řeznictvích Walesu, Anglie a SRN.

Čínský vir ale i mě na nějakou dobu přistřihl křidélka a vrátil mě do Čech. Měl jsem štěstí a brzy našel zaměstnání, a to hned v mém rodném plzeňském kraji. Jediný slowfoodí steakhouse v ČR s názvem Angusfarm Soběsuky byl mou další zastávkou na řeznické tour na celé 3 roky.

V srpnu 2023 jsem odletěl na Nový Zéland, kde jsem pracoval pro novozélandskou firmu Black Forrest Gourmet Butchery, která vyrábí tradiční německé masné produkty. Po půl roce této zkušenosti jsem se přemístil na jižní ostrov Nového Zélandu, kde jsem pracoval jako řezník pro supermarket New World.

Proč blog?

Při seznamování s novými lidmi se často setkávám s údivem ve tváři, když jim řeknu, čím jsem a co v práci dělám. Řeznické řemeslo je v dlouhodobém úpadku a správně ho dělá míň a míň lidí. Občas si díky tomu připadám jako jeden z posledních Nosorožců tuponosých před vyhynutím. 😊


Právě proto jsem se rozhodl založit tento blog a chtěl bych Vám zde nabídnout informace o realitě i kráse řeznického řemesla tak, jak jsem ho poznal a stále poznávám já.


Čtěte rozhovory u salámu se zajímavými lidmi z oboru. Rád vám poskytnu rady při výběru masa a při jeho přípravě, tipy, kam pro něj zajít a co chtít po řezníkovi. Poradím vám, jak udělat klobásu či salám tak, jak je vyráběli před sto lety naši předkové. Na svém blogu propojeném s Instagramem a Facebookem vás budu informovat o tom, jak se s masem zachází u nás i v zahraničí. To a mnohem víc naleznete na blogu v článcích o mé řeznické tour.