Je první červencový víkend roku 2025 a na slavném závodišti Ascot Racecourse západně od Londýna probíhá v rámci velkého BBQ festivalu Smoke and Fire světové klání řeznické soutěže World Butcher Wars. Na pódiu se střídají řezníci z celého světa přes Německo, Polsko, Austrálii, Nový Zéland, Irsko nebo Skotsko, aby před zraky diváků ukázali řeznické řemeslo v celé své kráse. Během čtyřiceti minut mají za úkol rozbourat půlku jehněte, vepřovou kotletu s bokem a panenkou na kosti a kůži (tzv. Half saddle) a dvě celá kuřata. Zpracování takové porce masa pro dechberoucí masné pulty vyžaduje hodiny a dny příprav, smysl pro detail, rychlé ruce a kreativní myšlení.

K řeznickému soutěžení mě přivedl Nový Zéland, kde jsme společně s přítelkyní strávili jeden rok. Šest měsíců jsme strávili ve městě Tauranga na severním ostrově, kde jsem si našel práci ve firmě Black Forest rodiny německých uzenářů Mueckových. Na druhý půlrok jsme se přemístili na jižní ostrov k městečku Wanaka, kde jsem získal práci v řeznictví tamního supermarketu New World. Právě tam jsem okusil pro mě zcela nový svět soutěžní řezničiny poprvé.
Díky šťastným okolnostem, poznání těch správných lidí a hlavně neuvěřitelné otevřenosti novozélandských řezníků jsem si vyzkoušel účast v soutěži The Butcher of the Year 2024 Nového Zélandu. Ačkoli se mi nepodařilo postoupit z krajského kola v Dunedinu do národního kola v Aucklandu, vyrazili jsme se tam aspoň podívat a k našemu nadšení nás Novozélanďané vítali s otevřenou náručí. V takových soutěžích jde totiž primárně o to inspirovat se navzájem a předávat si cenné zkušenosti a nápady. I díky Monice Remešové, která se tam v podobné soutěži objevila už přede mnou, nás brali za vlastní a necítili jsme se jako cizinci, ale jako jedna velká řeznická rodina.

Na veřejnou variantu řeznických soutěží a show s názvem Butcher Wars jsme narazili během svých cest na festivalu MeatStock ve městě Hamilton. Utkvěly nám v hlavě jako skvělý koncept, který bychom mohli zkusit i doma. Seznámil jsem se se zakladatelem soutěží, australským řezníkem a učitelem Shannonem Walkerem, který mě pozval na soutěž World Butcher Wars do britského Ascotu. Na soutěž, kterou Shannon pořádá, se sjíždí řezníci z celého světa a před zraky návštěvníků BBQ festivalu Smoke and Fire se dějí krásné věci. Všichni dostanou totožné maso a ve stejných podmínkách předvedou své řeznické umění tak, jak ve své domovině natrénovali. Skvělá příležitost jak získat cenné zkušenosti pro pořádání Butcher Wars v Česku, no ne?

Chvíli jsem váhal, protože trénovat v domácích podmínkách například na jehněčích půlkách není tak snadná záležitost jako tomu bylo na Novém Zélandu. Nakonec jsem ale přihlášku odeslal a začal trénovat v bývalém řeznictví mých předků v Hradešicích u Horažďovic. Trénink na soutěž není jen časově náročný, ale také finančně vezmu-li v potaz už jen náklady spojené s cestou na soutěž, startovné, suroviny pro trénink apod. Proto bych moc rád poděkoval firmě Maso-profit (jmenovitě Martinovi Kužniarovi), která mou účast na World Butcher Wars umožnila a stala se hlavním partnerem mé cesty. Dále mě podpořila naše oblíbená restaurace Angusfarm, minipivovar Vlček a další


.
Nutno podotknout, že ne na všechno řezník stačí. Také díky přínosným konzultacím ohledně estetiky a propracování pultu s přítelkyní Klárkou a kamarádem kuchařem Ondrou jsme do Anglie 4.7.2025 odletěli. Mým cílem bylo neuříznout si ostudu a mezi zkušenými soutěžními řezníky se zapsat solidním výsledkem. Ani ve snu by mě nenapadlo, že z toho nakonec bude osmé místo z patnácti soutěžících.

Po celý soutežní víkend v Británii jsme poctivě nasávali atmosféru a každý detail soutěže s vědomím, že 11.10.2025 budeme na nádvoří Plzeňského Prazdroje pořádat první ročník českých Butcher Wars pro devět soutěžících. Teď už víme, že kromě osmi českých řezníků napříč Českou republikou přivítáme i zástupkyni z německého národního týmu Butcherwofpack, novozélandskou rozhodčí Alanu Empson nebo pražského řezníka britského původu Paula Daye v komisi rozhodčích. Hrozně se na to těšíme a mockrát děkujeme za podporu partnerům soutěže Butcher Wars Czech Republic – firmě Maso-profit, firmě Amaso, společnosti Giesser, Hospodě Na Spilce, kavárně a pražírně Hope, apartmánům Hangár, Angusfarm a dalším.
Počet komentářů: 0