Řeznická živnost v rodině Stejskalů funguje již od roku 1933, kdy František Stejskal nejstarší
začal ve vesnici Oudoleň provozovat porážku s výrobnou. Pokračoval v rozvoji po svém otci
kdy ještě převzal hostinec a prodejnu se zbožím smíšeným. Po nástupu komunistického
režimu o živnost přišel a v osmdesátých letech majetek v Oudoleni prodal. Syn Františka
nejstaršího, také František pokračoval v řemesle vyučením v Třešti roku 1950 na řezníka.
Pracoval jako míchač v nově otevřeném Březhradě, na krámě v Chotěboři a v Hlinsku nebo jako šéfkuchař v nemocnici. V devadesátých letech se základna řezníků Stejskalů
přemístila do nedalekého městečka Chotěboř, pan Stejskal starší s dědou, se svými dětmi a
manželkou oprášili staré řeznické mašiny a zbytek potřebného dokoupili ještě v bývalé
prodejně v Maso-profitu v Holešovické tržnici.
S moji Klárkou a právě Martinem Kužniarem z Maso-profitu jsme se za Stejskalovými
vypravili představit jim koncept řeznických soutěží Butcher Wars a také nakouknout do
jejich krásné dílny.


Doslechl jsem se o vás, že jste velmi početná rodina a celá řada Stejskalů pracuje
tady v řeznictví. Můžete mi prosím vysvětlit, jak to doopravdy je?
Tomáš Stejskal: Já jsem nejmladší kluk z 6 dětí. Mimo mě, taťky a mamky v řeznictví
pracuje ještě brácha Fanda, děda se příjde také každý den podívat, moji 2 další bráchové
hospodaří na statku v Dobkově. Mají asi 100 ks dobytka, takže od nich často bereme kvalitní
hovězí maso. Jeden brácha studuje vysokou školu a mladší ségra je ještě na základní škole.
Jarda Stejskal: Já jsem chtěl být od první třídy řezníkem, ale nakonec jsem se vyučil
kuchařem. Táta to v té době komunismu nepodporoval. Říkal mi, že ke kutru se nedostanu a
budu dělat jen raubírnu na jatkách. V té době pracoval jako kuchař, tak jsem se rozhodl také
pro kuchařinu. Mám dva syny a oba se taky dali na kuchařinu. Jeden teď absolvuje na
Charbulově v Brně a druhý se rozhodl pro stavbu stožárů. Dcera pracuje jako cukrářka u
Skály v Praze. Čtvrtá dcera pracuje u koní v Kladrubech. Celkem tedy já, brácha, Tomáš a
Fanda a naše ségra Jiřka dělá účetnictví.

Kolik tedy pro řeznictví Stejskal pracuje lidí včetně rodinných příslušníků?
Máme tu tři řezníky na bourárně, Petru, Jakuba a mamku u narážky, Olda na vařené výrobě
u kotlů, Pavel míchá a Pepa je u masírek a udíren. Na krámě v Chotěboři máme sedm
prodavaček a Michala s Danem u masa, v Havlíčkově Brodě čtyři prodavačky a Miloše u
masa. Já, Jarda Tomáš a Jiřka máme na starost objednávky a účetnictví, Fanda vede
výrobu a sklady. V nabídce zákazníci najdou bourané vepřové, hovězí a kuřecí maso a cca
120 druhů různých výrobků vlastní výroby.

Maso tedy berete z okolních chovů a bouráte si sami tady v provozu?
Ano, bourané maso dokupujeme jen výjimečně. Jinak vše bereme ze smluvních jatek –
například jatky Time Potěhy. Za týden v obvyklém objemu cca tři kusy hovězího ve čtvrtích a
100-140 vepřových půlek. Momentálně si pochvalujeme hovězí maso plemeno Blonde
d’Aquitaine.

Jaké jsou vaše top výrobky? Oblíbený nebo nejvíce prodávaný?
Určitě Lovečák, se kterým jsme zvítězili v soutěži Regionální potravina za kraj Vysočina.
Potom je velmi oblíbený salám Vysočina, Gothaj, šunky nebo Pečená žebra na kmíně,
anglická slanina. Dále mleté maso nebo Vídeňské párky a Špekáčky.

Co online prodej, přemýšlíte o tom?
Přemýšlíme o způsobu doručování. Fermentovaných výrobků bychom se nebáli, ale s
párkovinami a podobně si ještě nejsme jistí. Zejména jak zachovat teplotu při přepravě.
Jsme v debatě s projektem, kde by se v Jihlavě zřídila farmářská samoobslužná prodejna
24/7 s různými dodavateli. Přes online portál by si zákazník objednal balíček produktů
uzenin, zeleniny, mléčných produktů apod., který by si ve farmářské prodejně mohl
vyzvednout.
Přemýšlíme také o instalaci masomatu. Takže s takovými věci jsme zatím ve fázi úvah.
Určitě máme v plánu rozšířit výrobu směrem k fermentovaným výrobkům a výrobě konzerv.
Tam vidíme budoucnost.
Pánové mockrát díky za váš čas a ochotu přijmout nás u vás v Chotěboři. Přejeme jen samé úspěchy v rozvoji a těšíme se na další setkání, třeba na řeznických soutěžích Butcher Wars!

Počet komentářů: 0